Zonder water kunnen mensen maar een paar dagen overleven. Goede hydratatie is niet alleen belangrijk voor de gezondheid - het is onze levensader. Behoefte aan meer informatie? Lees dan zeker verder!

Water speelt een cruciale rol in bijna alle functies van het menselijk lichaam. Het transporteert voedingsstoffen, verwijdert afvalstoffen, regelt de lichaamstemperatuur en speelt een belangrijke rol bij de vertering van ons eten, naast vele andere processen. De vochtbalans wordt door het lichaam gereguleerd om ervoor te zorgen dat de wateropname het waterverlies in evenwicht houdt.

Water vertegenwoordigt ten minste 60% van het totale gewicht bij volwassenen [1]. Het wordt aangemerkt als een essentiële voedingsstof omdat ons lichaam het niet kan produceren, wat betekent dat we voor een goede gezondheid elke dag regelmatig water moeten drinken.

Om gehydrateerd te blijven en het dagelijkse welzijn te behouden [2], wordt het aanbevolen dat volwassenen 2 liter water per dag drinken als je een vrouw bent en 2,5 liter als je een man bent. Dorst is een teken dat je lichaam vocht nodig heeft, maar het veroorzaakt niet altijd de reactie om op het juiste moment te drinken. Daarom is het het beste om de aanbevolen hoeveelheid water gedurende de dag regelmatig te consumeren - weinig drinken en vaak rond jouw eigen persoonlijke routine.  [3]. 

Vloeistofopname kan afkomstig zijn van water, maar melk, fruit- en groentesap (en zelfs thee en koffie) tellen ook mee voor het dagelijkse quotum. Drankjes met veel calorieën kunnen voor basishydratatie zorgen, maar kunnen soms te veel suiker bevatten, wat schadelijk kan zijn voor ons eten. Je kunt dit voorkomen door de etiketten op dranken te controleren en waar mogelijk te kiezen voor meer natuurlijke bronnen van vloeistoffen.

Als je verveelt raakt van het drinken van gewoon water, kun je altijd wat fruit, groenten of zelfs kruiden en bloemen aan je water toevoegen. Komkommer, bosbessen, rozemarijn en sinaasappel zijn allemaal geweldige voedingsmiddelen om op natuurlijke wijze water te laten trekken - waardoor je een zoetere, smakelijkere drank krijgt zonder de instroom van kunstmatige zoetstoffen.

Drink dus voldoende gedurende de dag en blijf goed gehydrateerd om jouw welzijn te maximaliseren!

Referenties:

  1. Wang, Z.-M., R.N. Pierson Jr, and S.B. Heymsfield, The five-level model: a new approach to organizing body-composition research. The American journal of clinical nutrition, 1992. 56(1): p. 19-28.
  2. EFSA Panel on Dietetic Products, N. and Allergies, Scientific opinion on dietary reference values for water. EFSA journal, 2010. 8(3): p. 1459.
  3. Popkin, B.M., K.E. D'Anci, and I.H. Rosenberg, Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 2010. 68(8): p. 439-458.